Niets zo leuk als op een winterse namiddag gezelschapsspelletjes spelen... Daarom mochten we ons favoriete spel meebrengen, we legden de spelregels aan elkaar uit en speelden er op los.
zondag 28 januari 2018
woensdag 17 januari 2018
Winterse proefjes
Vanuit enkele onderzoeksvragen deden we een 4tal winterse proefjes:
* waarom heeft de ijsbeer het niet koud in de winter? -> we voelden met de blote hand aan een ijsblokje en vervolgens deden we hetzelfde met een handschoen aan. -> vaststelling: met een handschoen voel je de koude van het ijs niet. -> besluit: een ijsbeer heeft geen koude poten omdat hij beschermd wordt door de behaarde voetzolen en poten.
* waarom ziet de ijsbeer er in de winter dikker uit? -> we staken 1 blote hand en 1 hand tussen twee dikke lagen boter in een bak met koud water. -> vaststelling: we voelden met onze blote hand hoe koud het water was, tussen de boter merkten we amper iets van de koude. -> besluit: door een goede vetlaag ben je beter beschermd tegen de koude. Ijsberen krijgen van nature meer vet bij koude temperaturen
* waarin lost cacao het beste op? -> we probeerden cacao op te lossen in koude, lauwe en hele warme melk. -> vaststelling: in de hele warme melk zagen we geen 'restjes cacao' en verdween de cacao heel snel. Bij de koude melk bleven er restjes cacao drijven. -> besluit: hoe warmer de melk, hoe vlugger cacao oplost. Dit is ook zo voor suiker en honing, zout,...
* waarom dragen we in de winter beter een wollen trui? -> we vulden 2 flesjes met heel warm water. Rond 1 flesje deden de meerdere wollen sokken. Rond het andere flesje deden we niets. -> vaststelling: het 'aangeklede flesje' bleef erg warm en verloor amper iets van zijn warmte. -> besluit: ook wij behouden onze lichaamswarmte het beste wanneer we ons dik induffelen. Dit beschermt ons het beste tegen koude temperaturen van buitenaf.
Tableau vivant 'David en Goliath'
Klein maar dapper... We luisterden en bespraken het bijbelverhaal David en Goliath waar we leerden dat je grootse dingen kan doen als je maar gelooft in jezelf. En dat sommigen hun sterker voelen door hun geloof in God. Als afsluiting speelden we verschillende fragmenten van het verhaal na via een tableau vivant dat af en toe ook terug in beweging kwam. Zo konden we ons heel knap inleven in het verhaal.